Verander denkkader

Structuur - gebouwen

Vertalingen structuur

In het artikel Structuur schreef ik over de mogelijkheden die de vertaling van het woord in het Frans me bood aan een nieuwe manier van kijken en denken buiten mijn normale denkkader.

Als je eenmaal een nieuwe manier hebt gevonden stop je niet na 1 geslaagde poging. Daarom hier het vervolg…..

Structuur (NL) – Structure (UK) -> building Bij de vertaling in het Engels sprong voor mij vooral de verwijzing naar gebouwen in het oog.

Gebouwen en structuren

Een structuur binnen een gebouw of van diverse gebouwen. Daar moet toch voldoende inspiratie uit te halen zijn om ook te fotograferen?

Structuur en gebouwen Voor het bouwen van een huis, flat of pand met welk doel dan ook is een vaste structuur nodig. Ga je rond de bouw van een nieuw gebouw kijken dan zijn daar vele vormen van structuur te herkennen.

Er is organisatie nodig om het gebouw van de grond op te bouwen. De stroom van af- en aanvoer van materieel en mensen heeft een eigen dynamiek.

Begin je bij het begin van het gebouw dan ligt er een fundament waarop straks het geheel moet kunnen steunen. Of je nu kijkt naar historische gebouwen waarvan alleen de fundamenten nog te vinden zijn of je kijkt naar een flat die nu voor het eerst geplaatst zal worden. Als je van boven af het beeld bekijkt zie je de structuur die hier voor gebruikt wordt.

Opbouw

Niet alleen voor de opbouw van je beeld is structuur van belang. Bij het bouwen zijn ook structuren benodigd. De omheining die vanwege veiligheidsredenen worden geplaatst. De steigers die nodig zijn om de werklui toegang te verschaffen.

Al deze onderdelen zorgen weer voor interessant materiaal om foto’s te maken. De opbouw van een metalen frame, de vulling met beton, steen of andere materialen. Dakspanten, doorgangen ze dragen allemaal bij aan de structuur van een gebouw en bieden dus allemaal mogelijkheden om te gebruiken binnen je fotokader.

Herhaling

Voor een fotograaf is de herhaling van elementen een sterk onderdeel om te gebruiken in de compositie. De herhaling zorgt voor de verduidelijking van de structuur. Houd je het alleen op de herhaling dan ontstaat een rustig beeld dat aangenaam is om naar te kijken.

Laat je de herhaling doorkruisen door bijvoorbeeld mens of dier? Houd dan rekening met een goede plaatsing binnen je beeld. Wacht desnoods tot het juiste punt binnen je beeld wordt doorsneden om het beeld sterker te maken.

Een meester in het fotograferen van dit zogenaamde ‘decisive moment’ was Henri Cartier Bresson.

Photography has not changed since its origin except in its technical aspects, which for me are not important Henri Cartier-Bresson

Hierbij is niet alleen het herkennen van de structuur binnen je beeld van belang, maar ook de timing om je foto net boven het gewone uit te laten stijgen. Herken de structuur binnen de structuur en het juiste moment.

Sta eens langer stil bij je onderwerp om je foto net meer kracht te geven.

 •   Welke fotograaf of kunstenaar inspireert jou om anders te kijken? Laat hieronder in het commentaar veld jouw grote inspiratie achter.
 • Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

  Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

  Agenda cursussen en workshops

  Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

  Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

   

  Schrijf in voor
  e-zine BULB

   

  Deel dit artikel

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *