Stilleven fotograferen – kies je standpunt

Stilleven fotograferen serie - standpunten

Misschien verwacht je het niet, maar een standpunt innemen bij stilleven fotografie is van groot belang voor het eindresultaat.
Het gaat hier niet om je politieke voorkeur of een omstreden levensvisie. Maar wel degelijk om het eindresultaat en de indruk die je wilt achter laten bij je kijker.

Deze keer dus tips over het standpunt van de fotograaf bij stillevens.

Tip 1 – recht vooruit

De meest gekozen en vaak logisch gevoelde manier van fotograferen. Recht voor je onderwerp.

Dit is wel een lastige, omdat je hier vaak met schaduwen te maken krijgt.

Heb je meerdere onderwerpen? Dan kunnen schaduwen van het ene onderdeel over het andere vallen. Kijk dus goed als je bezig bent. Controleer de gemaakte foto naast compositie ook op eventuele storende schaduwen.

Gebruik eens een groothoek lens (20 mm of kleiner) om een overdreven vertekening in je beeld te krijgen. Zo kun je opvallende resultaten krijgen.


Tip 2 – van boven

Houd je van simpel? Dan is van bovenaf je onderwerp fotograferen de meest logische oplossing.

Plaats de lichtbron zo recht mogelijk boven je onderwerp. Ga vervolgens ook met je camera recht boven je onderwerp staan (uit de hand of met een speciaal statief).

Je zult op deze manier geen last hebben van over elkaar vallende schaduwen. Bovendien kun je zo heel leuke en overzichtelijke composities maken. Denk aan geometrische vormen zoals cirkels of diagonale lijnen om je beelden spannender te maken.

Deze manier van fotograferen leent zich heel goed om onderwerpen maar voor een deel in beeld te brengen. Speel met de diagonale lijnen om ook hier je foto’s wat meer spanning mee te geven.

Let wel op dat je zelf niet, voor een deel, het licht blokkeert, Hierdoor veroorzaak je zelf een (gedeeltelijke) schaduw in het eindresultaat!

Tip 3 – van onderen

Impact! Dat krijg je vaak met fotograferen van onderaf.

Kantel je bovendien je camera dan maak je gebruik van een natuurlijke vertekening van de camera.

Deze vertekening ontstaat doordat de onderkant van je camera dichter bij je onderwerp is dan de bovenkant.
Hierdoor lijkt hetgeen zich bovenin je beeld bevindt kleiner.

Gebruik bijvoorbeeld een hand in je beeld om je onderwerp ‘vast te houden’ en je kunt indrukwekkende visuele effecten maken.

Tip 4 – statief ? Vergeet niet te schuiven

Werk je met een statief?
Dat maakt het makkelijk om lekker te schuiven met de voorwerpen in je stilleven. Je beeld blijft consequent het zelfde waardoor je de beste positie voor je onderwerpen kunt kiezen. Vooral met veel onderwerpen in beeld is dit een uitkomst. Maar ook bij kleine hoeveelheden of zelfs maar één onderwerp is het fijn. Zo kun je zoeken naar de beste opstelling.

Denk er aan dat je ook je statief kunt verplaatsen.
Niet alleen opzij of achter/voor.
Ook omhoog of omlaag behoort tot de mogelijkheden.

Let wel op. Bij het verplaatsen verandert ook het perspectief en de inval van het licht. Neem dus eerst even een testfoto en controleer weer goed op je compositie en lichtval.

Heb je een statief waar je camera tussen de poten kan? Probeer dan eens wat voor bijzondere plaatjes deze positie je opleveren. Dit is vooral ook handig bij de foto’s met laag en overdreven perspectief. Gebruik indien je camera een live view heeft, deze om eenvoudig je beeld te kunnen zien.

Maison 7 - Indira Zevenhuizen

Productfotografie voor de kleine ondernemer

Logboek voor een jaar door Indira Zevenhuizen

Begin bij het begin, de achtergrond

Vorige keer hebben we met wit papier een achtergrond gemaakt. Dit keer heb ik een linnenkleurige doek opgehangen.

Ik wil twee dingen met mijn foto’s.
Ten eerste, de stoel moet duidelijk van alle kanten zichtbaar zijn.
Ten tweede  een foto maken waarbij mensen wat langer blijven stilstaan.

Keuze van standpunt

De eerste optie is echt productfotografie – het gaat om dat je precies ziet hoe het product in elkaar zit of hoe het gemaakt is.

De tweede optie wil ik aandacht voor de sfeer bij mijn product.

Petra legt uit dat je keuze van je standpunt bepalend is voor het eindresultaat. We maken de keus om deze keer te gaan voor de tweede optie.

Opstellen & instellen

Na wat uitproberen zetten we het onderwerp voor deze keer – een stoel – op een verhoging. Hierdoor hebben we de mogelijkheid een ander perspectief te kiezen voor deze opname.

We verplaatsen de lampen totdat we tevreden zijn over de schaduw partijen. Zo hebben we bijvoorbeeld één lamp een heel eind naar beneden gebracht om de schaduw onder de stoel te neutraliseren.

Creatieve eigenheid

Tijdens het proces met de achtergrond heb ik een creatieve ingeving gehad. De vruchten van deze noeste arbeid verwerk ik nu in het eindproces om het beeld met een eigen twist aan t ekleden.

In het eindresultaat zie je de door mij getekende afbeeldingen op de achtergrond geplakt.

Het is nog zoeken en uitproberen wat werkt, maar ook dat hoort bij het creatieve proces!Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *