Fotothema – maak tijd voor je creativiteit

Foto van Pixabay deelnemer: congerdesign

Het uitgangspunt voor dit artikel was om je weer een lijstje te geven om mee aan de slag te gaan.

Creatieve ideeën

Begrijp me niet verkeer ik heb voldoende ideeën aan je te geven om er een ellenlange lijst van te maken.

Het punt is  dat je het met mijn creativiteit moet doen en niet die van je zelf. Daar over door filosoferend leek het me beter je een artikel te laten lezen over hoe je de creativiteit van jezelf ontplooit.

Nee, nee! Nu niet afhaken met de gedachte “ik heb niet zo’n creatieve ziel”.

Laten we eerlijk zijn, misschien ben je niet de volgende Paul Huf of Rembrandt, maar dat wil niet zeggen dat je niet je innerlijke creativiteit de ruimte mag en zelfs moet geven.

Lees eerst nog even verder en laten we zien wat er nu eigenlijk onder creativiteit verstaan wordt. Laten we beginnen bij de definities die je kunt vinden op Wikipedia

Volgens Wikipedia:

Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen.

Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden.

Wikipedia

Creativiteit hoeft dus geen kunst met een grote K te zijn. Je hoeft niet voorop te lopen of zelfs nummer 1 te zijn in de wereld. Dit is allemaal relatief en tijdelijk. Het gaat om een persoonlijke ontwikkeling. Jouw persoonlijke ontwikkeling (in de fotografie).

Degene waar ik nu het liefst met je over praat is deze:

  • Persoonlijke creativiteit Het produceren van ideeën die nieuw zijn voor het individu, maar die reeds door anderen zouden kunnen zijn geproduceerd.

Kortweg kun je zeggen: probeer eens iets nieuws.

Ga op onderzoek uit!

Wat vind je leuk?

Hoe kun je dat wat je telkens doet op een andere manier benaderen?

Kortom: probeer eens wat anders.

Doe eens iets anders

Dat hoeft dus niet iets totaal anders te zijn. Het mag natuurlijk wel – buiten je comfort zone. Buiten je comfort zone zet je op scherp. Maakt je lijf en geest alert. Opletten geblazen, onbekende situatie! Allerlei stofjes zetten zich in je lijf aan het werk en geven je brein impulsen. Je hoeft niet te gaan skydiven met een camera.

Zelf weet je het best wat je eigenlijk stiekem altijd al eens hebt willen proberen, maar eigenlijk niet doet.

Dit laatste kan om zo veel redenen zijn. “Wat denken anderen dan van me?” of “Daar heb ik de moed niet voor”. Hoe ver je buiten je comfort zone gaat bepaal je zelf! Doe het in kleine stappen of spring in het diepe. Wat je ook doet, DOE HET!

Hoe creatief ben je?

Tja, ik zie het al voor me. En echt je bent niet alleen. Hoe vaak ik heb mogen horen dat ik “niet creatief” ben….. Maar het heeft me er nooit van weerhouden toch aan de slag te blijven. Het doet er namelijk niet toe wat anderen denken. Het gaat er om dat je zelf blijkbaar een drive voelt om ‘iets’ te doen. Hoeveel van dat ‘iets’? Dat bepaal je zelf.

Bedenk je bovendien dat het feit dat je de camera gebruikt al betekent dat je creatief bezig bent. Je ziet iets en legt slechts een deel van wat je ziet vast. De keuzes die je daarmee maakt zijn in zichzelf al creatief. Jij bepaalt wat er in beeld komt. 

Doen, doen en nog eens… doen!

Pak je camera en ga aan de slag. Lees een boek, zoek op internet, vraag het aan anderen of volg een workshop. Er is niets verloren aan een slechte foto. Zolang je zelf er iets van geleerd hebt en / of plezier heb beleefd tijdens het maken is het niet totaal zinloos. Elke stap brengt je dichterbij de oplossing of het ‘yes’ moment.

Waar ben ik?

Mocht je je afvragen of je nu bij een blog over fotografie of een coach bent aanbeland, je leest nog steeds de ratelende gedachten van een fotograaf 😊.

Gedurende de vele jaren dat ik mensen heb mogen bijstaan bij het ontdekken van de mogelijkheden van hun camera en henzelf geniet ik altijd weer van het feit dat mensen ontdekken.

Daarom deze keer geen lijstje maar een advies: ontdek je eigen creativiteit !

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *