Fotothema – de lagen van 2017 – juli

Strontian - Schotland 2017 Fotothema - juli
Ideeënlijst

Bij de start van een nieuw thema, begin ik altijd met het maken van een ideeënlijst. Zo heb ik houvast bij een thema dat een langere tijd in beslag gaat nemen.

Ook voor het thema van 2017 (lagen) heb ik zo’n lijstje gemaakt. De foto van deze maand stond er met haakjes in. Tenslotte moet je het voor een dergelijk plaatje treffen met de omstandigheden – het weer – en de locatie.

Ook dit beeld is weer zo’n stereotype dat in mijn hoofd verankerd zit. Vaak zie je dergelijke beelden opduiken uit Azië, waar de omstandigheden blijkbaar zeer geschikt zijn.

Ingrediënten

Voor bepaalde foto’s heb je de juiste ingrediënten nodig, net als bij koken en bakken. Een kleine afwijking zorgt voor een totaal andere smaak, of in mijn geval, totaal ander beeld. Hoewel de omstandigheden op dezelfde dag hetzelfde waren, is het niet meer gelukt om een foto’s te maken die op het beeld van deze maand leek.

Het weer zorgde voor mistige flarden en een verloop in de diepte. Door het licht dat hier en daar door de wolken weet te piepen krijg je delen in het landschap die oplichten. Dit gaat vaak razendsnel voorbij, soms nog sneller dan een langs vliegende vogel of sporter.

De lagen van deze maand kun je vast zelf wel invullen.

De locatie: het uiterste puntje van Loch Sunart op het strandje bij Strontian – Schotland.

Volgende maand

Naast het ‘vinden’ van de juiste beelden binnen je thema, kun je ook creatief aan de slag om zelf de lagen te maken. De komende periode ga ik aan de slag met een aantal ideeën die daar op  gebaseerd zijn.

Heb jij ook een – bijzonder – thema en wil je jouw ervaring delen? Laat dan een bericht achter met een link naar je foto’s. Ik hou van ‘plaatjes’ kijken en geniet graag van wat anderen bedenken, vinden en vastleggen met hun camera!

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *