Fotothema – de lagen van 2017 – augustus

Kinderdijk gespiegeld
Inspiratie en doelen

In het artikel van juli vind je de foto die in het verre verleden als inspiratie doel voor mij als fotograaf gold. Het vastleggen van de schoonheid van de natuur, de verwondering meenemen om thuis nogmaals te beleven.

Als je maar lang genoeg bezig blijft als fotograaf, ga je (waarschijnlijk?) op zoek naar uitdagingen.

Voor het thema van dit jaar mocht ik van mezelf niet blijven steken in wat ik om heen zag. Het thema moet ook een uitdaging zijn om buiten de gebaande paden op zoek te gaan naar nieuwe kennis en inzichten.

Deze maand een voorbeeld van een klein stapje in de goede richting.

Kinderdijk gespiegeld - fotothema voor een jaar - augustus 2017

Herken jij de lagen van deze maand?

Als je vluchtig naar het beeld kijkt, lijkt het een doorkijkje in de natuur naar een molen.

Neem even rustig de tijd om wat langer naar de foto te kijken en je af te vragen welke vorm(en) je ziet.

De spoiler over deze foto vind je aan het eind van het artikel

Uitdaging in creativiteit

De uitdaging voor de 2e helft van het jaar met het jaarthema Lagen ligt hem in het toevoegen van eigen creatieve ingevingen.

Spiegelingen fotograferen die je vindt in winkelruiten, water, plassen en autospiegels is leuk, maar wat als je dat een stapje verder voert? Het uiteindelijke idee dat in mijn hoofd zit moet ik nog maken. Het wachten is op de juiste omstandigheden en de geschikte locatie.

Tot die tijd dus op zoek naar de juiste locatie. Dat betekent dat ik ondertussen ook al kan gaan experimenteren om voorbereid te zijn als het juiste moment zich voordoet.

Uitleg foto van de maand augustus

De bijgaande foto is niet gemaakt door gebruik te maken van een doorkijkje. Het ‘doorkijkje’ is gecreëerd door gebruik te maken van een spiegel. Het formaat van de spiegel is handzaam en daardoor eenvoudig te vervoeren.

Je ziet de spiegel geplaatst in een boom, met de weerspiegeling van de molen. De molen bevindt zich dus achter de camera. De foto is overigens gemaakt op het natuurpad dat tussen de molens doorloopt naast het water bij Kinderdijk.

De vorm met 6 vlakken geeft een speels effect. Grappig genoeg voelt het in de foto als natuurlijk. Het zou een gewone doorkijk kunnen zijn. Een bijkomstig en leuk leermoment.

Dat was trouwens niet het enige. De spiegel is voorzien van een bruin/roze tint, hiermee moet je met plaatsing dus wel rekening houden. In sommige gevallen kan de kleur / combinatie dan een grotere rol gaan spelen dan ik wil.

Het andere is dat deze spiegel een vergrotingsfactor heeft en dat vergt wat zoekwerk om een juiste positie te vinden. Hiermee moet je dus ook rekening houden met de plaatsing als je een onderwerp in gedachten hebt. De omgeving waar de spiegel zich bevindt en het onderwerp dat je wil weerspiegelen moeten zich wel op de juiste afstand van elkaar bevinden.

Volgende maand verder met de uitwerking. Wie weet heb ik dan ook de juiste locatie al weten te vinden

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *