Fotothema – de lagen van 2017 – september

Scherven brengen geluk?
Scherven brengen geluk?

Bijgelovig ben ik niet, maar natuurlijk ken ik wel de spreekwoorden. Welke deze keer van toepassing is weet ik niet. Als het breken van een spiegel 7 jaren ongeluk brengt, dan ben ik gedoemd tot 21. Aan de andere kant brengen scherven geluk? Dan zit ik wel even goed de komende tijd.

In voorbereiding van de foto van deze maand had ik al wat spiegels klaar gelegd om eens mee aan de slag te gaan. Een kleine gestapeld op het exemplaar dat ik vorige maand had gebruikt. Daar weer onder een mooie spiegel met facetrand, waaronder zelfs vilt is bevestigd. Niet handig om daar dan een box op te zetten en deze van tafel te schuiven. Je raad het al, met de box gingen direct de spiegels mee .


Scherven brengen geluk? Fotothema - de lagen van 2017 - september
De lagen van deze maand uitgelegd

De gebroken spiegels zijn gestapeld en in een patroon neergelegd. Al spelend met de stukjes vond ik het wel grappig om een aantal delen ‘uit te laten’ breken. Om meer diepte te krijgen heb ik ook enkele delen onderste boven gelegd. De onderkant weerspiegeld niet en wordt dus een donker vlak.

Een spiegel verlichten resulteert al snel in een lichtbron die een storende lichte vlek in je beeld wordt. Door indirect te verlichten wordt het licht zachter en globaler verdeeld over het oppervlak. Alleen zie je dan simpelweg gebroken spiegeldelen. Om het geheel wat spannender te maken heb ik uiteindelijk een andere soort van verlichten gekozen.

Schilderen met licht biedt je de mogelijkheid om met lange(re) sluitertijden je opnames te maken. Daarbij kun je gebruik maken van diverse soorten lichtbronnen. In dit geval heb ik de pixelstick gebruikt. Een buis bestaande uit 180 led lampjes die worden aangestuurd via een apparaat dat vormen of plaatjes laat projecteren door de lampjes.

Geef creativiteit de ruimte

Als je bezig bent met een thema kun je vastlopen in je ideeën. Door je er in vast te bijten zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Ik gebruik diverse manieren om mijn creativiteit weer wat lucht te geven. In dit geval heb ik gebruik gemaakt van ‘go with the flow’. In plaats van het oorspronkelijke idee uit te voeren, ben ik met de brokstukken aan de slag gegaan.

Letterlijk dit keer .

Reflectie

De eerste reden waarom ik voor dit type thema heb gekozen, is om mezelf meer uit te dagen. Op onderzoek te gaan in de creatieve mogelijkheden. Het gebruik van de spiegel is ontstaan omdat ik telkens spiegelende oppervlakken aan het fotograferen was.

Een spiegelend oppervlak heb je niet altijd bij de hand. Hoewel water vaak genoeg voor handen is, is het water waar je op dat moment bent niet altijd spiegelglad. Ook bij sombere dagen is het effect in spiegelende oppervlakken meestal wat flauwer. Een goede spiegeling heeft wat contrast nodig om er echt uit te spatten.

Omdat ik het vastleggen van de gespiegelde beelden grappiger vind dat het eigenlijke onderwerp kwam ik op het idee om met een spiegel op pad te gaan. Een creatieve invulling voor de momenten dat er geen mogelijkheid is om spiegelingen ter plaatse vast te leggen.

Daarom is de kop van dit blokje niet alleen bestemd voor de reflectie die ik fotografeer – oftewel het onderwerp. Ook de reflectie in je hoofd – de reden waarom ik aan dit thema ben begonnen – is belangrijk. Het even stilstaan bij wat je aan het doen bent en waarom is bij een thema van een jaar net zo belangrijk! De uitdaging opzoeken om buiten de zogenaamde box te denken en werken.

Zoals altijd ben ik weer benieuwd waar anderen tegen aan lopen als ze bezig zijn met een thema dat over een langere periode wordt gebruikt. Graag lees ik jou ondervindingen in de commentaar box hieronder!

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *