Fotothema – de lagen van 2017 – oktober

Gebroken Fotothema - de lagen van 2017 - oktober https://www.pleziermetfotografie.nl

Gelukkig heb ik de ideeënlijstjes nog!

Zoals je wellicht van de vorige maand nog herinnert zijn mijn spiegels gesneuveld. Tot zo ver de uitwerking van de ideeën die ik voor het eind van dit jaarthema had gepland 

Na het raadplegen van het ideeënlijstje voor het thema van dit jaar had ik weer genoeg inspiratie om voor uit te kunnen.

Inspiratie

Bij de pakken neer gaan zitten is niet mijn stijl. Dus na het opvegen van de glasscherven heb ik de foto van vorige maand gemaakt. De scherven zorgde al wel voor nieuwe inspiratie. Toch was ik ook wel wat teleurgesteld, want in mijn hoofd had ik allerlei ideeën om uit te werken met de spiegels.

Op zo’n moment valt je inspiratie gewoonweg stil. Daar valt weinig aan te doen. Als een gek in de rondte rennen om nieuwe ideeën op te doen is denk ik wel het geen je het minst voldoening geeft.

Even rust nemen. Dat is wat ik overal op onverwachte manieren tegen kom. De hedendaagse gurus en coaches schreeuwen het je bijna in elk artikel en over elk onderwerp toe. Hoe gek het ook klinkt, het werkt wel! En ook op zo veel verschillende vlakken.


Gebroken Fotothema - de lagen van 2017 - oktober https://www.pleziermetfotografie.nl
De lagen van deze maand uitgelegd

Laat ik eerst de lagen van deze maand met je doornemen. Voor sommigen blijkt het een zoekplaatje te zijn. Ondanks dat ik het zo simpel mogelijk heb proberen te houden.

De eerste laag is van het venster aan de binnenzijde. De spijltjes vormen vanuit de binnenkant van het huisje waar ik stond een mooi raster om het beeld in op te delen. Op het ideeënlijstje stond het gebruik van doorkijkjes en kaders.

De binnenkant van het hutje in de Biesbosch was daarvan het mooiste voorbeeld dat ik in tijden heb gezien.

Het gebroken mat (vieze) glas geeft een extra diepte aan het beeld, die door normaal niet ontstaat. In een regulier raam heb je wel het raster van de latten, maar door het heldere glas ontstaat geen vervreemding van het beeld. Het is gewoon een raam met daarachter een boom c.q. bos.

Door de gebroken ruiten ontstaat het vervreemdende effect. Een deel van de boom is zichtbaar en toch ook weer niet.

Ik wilde zo min mogelijk afleiding voor de kijker om het beeld intrigerend te houden (althans dat vind ik toch). Dat is de reden dat ik het beeld eenvoudiger heb gemaakt door de kleur te verwijderen. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de vormen.

Neem de tijd

In navolging van al die wijze raad heb ik dat dus maar gedaan. Even de ruimte gezocht. Niet geprobeerd de creativiteit te forceren.

Na het doorlezen van het lijstje met ideeën wist ik weer wat de grondslag was van mijn zoektocht. Graag had ik dus meer gedaan met creatief aan de slag door te zeulen met spiegels.

Daarvoor in de plaats heb ik het maar even op zijn beloop gelaten. En zie daar! Het beeld bevond zich letterlijk op mijn pad. Tijdens het uitstapje met Join the Club (zie verder op deze website) in de Biesbosch stond daar dit juweeltje. Een oud versleten stenen kotje voorzien van een deur en een enkel venster. Met daarin de gebroken stukken glas.

Het is te goed om waar te zijn, maar zodra ik het zag wist ik welke foto ik wilde. Niet dat het zo eenvoudig is geweest. Het raam bevond zich boven de deur. Ik wilde de latten van het venster niet vertekend. De live view functie bood uitkomst. Na een paar zeer lamme armen (zo’n foto lukt nooit in een keer) is het gelukt. De camera wil ik dus niet kantelen, want dan is de bovenkant van het raam smaller dan de onderkant.

Ook de positie van de bomen is bepalend voor het eindresultaat. Dus boven je hoofd met live zoeken naar de juiste compositie is nog wel een dingetje. Gelukkig hebben we tijdens uitstapjes van Join the Club de tijd om foto’s te maken. Dank dus aan de dames die deze dag mee op pad waren voor het geduld. Het levert vind ik weer een mooi beeld voor de verzameling van dit jaar!

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *