Fotothema – de lagen van 2017 – november

Fotothema - de lagen van 2017 - november 2017

Met een thema voor een heel jaar loopt het soms anders dan je denkt. 

In een jaar kan veel veranderen en soms kom je tot de conclusie dat sommige dingen zich niet 1, 2, 3 naar je wil buigen. 

Volg de lijst

Mijn thema voor 2017 is lagen en ik had keurig mijn lijstje klaar. Als je mijn blog regelmatig volgt weet je dat mijn plannen enkele maanden geleden al werden doorkruist door het sneuvelen van mijn spiegels. Eerlijk gezegd heb ik het zo druk gehad dat ik nog niet op pad ben geweest om de spiegels allemaal te vervangen. Het idee dat ik er voor had ligt dus letterlijk op de plank te wachten tot betere tijden .

Blokkade?

Het voelt niet alsof mijn creativiteit geblokkeerd is. Ik heb nog voldoende ideeën om me op uit te leven. Maar op een of andere manier kwam het daarbij deze maand niet tot fotograferen. Althans niet voor mijn thema .

Soms komen er gewoon zaken op je pad die er voor zorgen dat je even niet verder kunt. Te druk op het werk, te veel persoonlijke verplichtingen. Je kent het vast wel. Toch was dat voor mij geen reden om deze maand niet met mijn thema aan de slag te zijn. Ik voelde me allerminst geblokkeerd om over mijn thema na te denken. 

Ondanks de verplichtingen en drukke werkzaamheden heb ik dus wel degelijk nagedacht over wat ik verder met het fotograferen van lagen wil. Dat het niet tot de gewenste foto’s is gekomen, heeft dus allerminst iets te maken met blokkades. Belangrijk is wel dat je realiseert dat je op dit moment nu eenmaal even in zo’n periode zit waar niet alles op rolletjes loopt. Dat wil niet zeggen dat je faalt in je gestelde missie. 

Toch een foto

Hiernaast toch nog een foto. Weliswaar is deze uit een eerdere serie met spiegelingen. In september had ik de luxe van keuze uit meer dan genoeg foto’s in tegenstelling tot deze maand.

De spiegeling is omgekeerd geplaatst. Ik vond het spel tussen de blauwe lucht van het blauwe uurtje en het geel van de verlichte molen wel een mooi effect geven. De spiegeling in het water met de omlijsting van het riet geeft een vertekend beeld. 

Effect geslaagd zou ik zeggen.

Creativiteit heeft ruimte nodig

Je zelf vastzetten in het idee dat je jaarproject mislukt is omdat je een foto niet hebt gemaakt heeft alleen maar tot gevolg dat je ruimte voor je creativiteit afneemt door negatief denken. Creativiteit heeft soms gewoon wat ruimte nodig. Koste wat het kost proberen iets te produceren gaat niet tot bevredigende resultaten leiden. 

Daarom heb ik besloten om deze maand maar even te laten voor wat het is. Hopelijk lukt het in de drukke december maand nog wel om een slotfoto voor deze serie te maken.

Nieuw thema project

De pas op de plaats heeft grappig genoeg wel geleid naar mijn nieuwe thema voor 2018. Nu eens niet een thema waar je elke maand foto’s bij kunt verwachten. Want het wordt voor mij onontgonnen terrein en dat betekent dat ik net als andere starters van iets nieuws me moet verdiepen in de materie. 

Dus vanaf januari ga ik aan de slag met zoeken naar voorbeelden die ik zou willen maken. Daarna ga ik me verdiepen in de kennis die nodig is om tot gewenste resultaten te komen om tot slot te gaan expirementeren met telkens een nieuw onontgonnen deel aan kennis.

Het thema borduurt wel voort op het thema van dit jaar. Ook dan gaan ik weer aan de slag met lagen. Alleen nu door middel van dubbel (of misschien zelfs wel meer?) opnames direct in de camera. Eén van de lang gekoesterde wensen om me in te verdiepen is dit fenomeen. Het is zeker niet van deze tijd, want ik heb het jaren geleden in het analoge tijdperk al ontdekt. Tot op heden heb ik echter nooit een camera gehad waarmee dat mogelijk was.

En ja voor de perfectionisten: het is ook zeker mogelijk dit in Photoshop of andere bewerkingsoftware tot stand te brengen. Hoewel ik zeker niet onbekend ben met het werken achter een computer vind ik het resultaat bereiken in de camera op een of andere manier meer bevrediging opleveren. Maar wie weet denk ik daar rond deze tijd volgend jaar wel heel anders over  .

Heb je alvast tips van geroutineerde fotografen die hun kennis op dit vlak delen op internet of via een boek. Ik houd me aanbevolen de informatie van je te ontvangen. Je kunt het hier onder in de commentaarbox achterlaten. Alvast mijn dank voor het op weg helpen bij mijn nieuwe route!

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *