Fotothema – de lagen van 2017 – december

De laatste foto al weer van dit jaar. Zo op de valreep ben ik terug gevallen op het lijstje van het begin van het jaar. Altijd makkelijk als je een project voor een langere periode uitvoert.

Lagen in variaties

Grappig om het werk van de afgelopen 11 maanden eens op een rij te zetten. Ik zie nu heel veel variatie in de mogelijkheden die het thema me biedt. Genoeg om er nog een jaar aan vast te plakken. Naast de spiegelingen en dubbelopnames ben ik heel bewust op zoek gegaan naar andere manieren om de lagen vast te leggen.

Zelf ben ik geen uitgesproken purist. Wat mij betreft is de camera een medium naar een doel, maar dat moet het ook wel blijven. Te veel leunen op andere manieren om je beeld te maken, maakt je naar mijn mening lui. Door de beperking op te zoeken daag je jezelf uit. Daarom hoop ik ook dat als je deze artikelen leest het jou inspireert om zelf aan de slag te gaan. Je eigen creativiteit te ontdekken en wat ik persoonlijk altijd erg leuk vindt – nieuwe dingen te ontdekken en leren.

Meer verdieping

Voor mij is afgelopen jaar een lang gekoesterde wens uitgekomen. Al vanaf de tijd dat ik nog maar net de zeer uitgebreide mogelijkheden van een spiegelreflexcamera leerde kennen bracht nieuwsgierigheid zo veel mogelijkheden om je camera te gebruiken aan het licht.

Eén van de mogelijkheden is het maken van dubbel opnames. De techniek is vrij simpel. Je maakt een foto, gaat niet verder naar de volgende opname, maar plaats daarvoor in de plaats een beeld over het vorige beeld. Voor alle mensen die zich afvragen waarom je dat niet gewoon met Photoshop doet hier het antwoord: de uitdaging.

Eigenlijk is dat niet het enige woord dat van toepassing is. Door op deze manier te werken ga je terug naar de pure basis van de fotografie, voordat we alleen een computer op onze tafel hadden staan. Het besef van wat er letterlijk in je camera en op het medium gebeurt is belangrijk. Even schuiven met het beeld tot het op de juiste plaats valt is dus geen optie. “Netter” en bewuster werken. Bij de les blijven is er ook zo een. Om in de moderne variant te blijven: in het moment blijven.

Kortom een verdieping van je kennis en ervaring.

De lagen van december uitgelegd

De foto van deze keer is geen spiegeling, maar een dubbelopname. 

Voor uitleg over werking van dubbelopnames in een camera verwijs ik je graag naar onderstaande tekst.

Allereerst heb ik hier onder de pilaren van de brug op het Eiland van Brienenoord een foto gemaakt van de glinstering op het water. Door de afwisseling van lichte en donkere partijen en rimpelingen in het zand ontstaat een interessante structuur die door de volgende foto kan worden geweven.

De tweede foto wordt dus direct in je camera bovenop de eerste foto geplaatst. Ik heb dit zonder hulpmiddelen gedaan (zie ook verder uitleg hieronder). Het tweede beeld wordt nu vermengd met het eerste. De lichte delen worden over de donkere van het eerste geprojecteerd en zo ontstaat in je camera de dubbelopname.

Het beeld van de tweede opname is hier dus een foto van de Brienenoordbrug zelf. Voor mij is dit precies wat het Eiland in mijn hoofd uitbeeld. De verweving van natuur en stad op een bijzondere manier. 

Uitleg techniek in het kort

In de basis gaat het bij een foto om een zwart beeld. Dit is je start als fotograaf. Vervolgens voeg je hier met licht structuur en vorm aan toe. De gereflecteerde lichtstralen van voorwerpen of lichtbronnen worden opgevangen en afhankelijk van de instellingen in je camera (gebruik van diafragma en sluitertijd) worden ze in meer of mindere maten op het zwart gelegd.

Hierdoor ontstaat dus uiteindelijk het beeld van je foto.

In de tijd van film werd voor een dubbelopname, al dan niet per abuis, de film niet doorgespoeld naar het volgende beeld. Hierdoor werd het nieuwe beeld dus over het oude heen gelegd. Als je genoeg donkere delen in je beeld hebt die afwisselen met de lichte delen in je andere beeld dan krijg je een verweving van deze beelden.

Je kunt hier mee spelen door zelf beelden donkerder of lichter in je eerste of tweede opname te maken. Je kunt zelfs heel wat meer beelden op elkaar stapelen.

Het project voor 2018 

Je begrijpt dat deze techniek de nodige oefen uren in zich heeft om te perfectioneren. Daarom heb ik besloten om in 2018 hier het project van te maken. Er zal heel wat (vrije) uren in het uitproberen gaan zitten en niet elk resultaat zal even boeiend zijn.

Het streven is in elk geval met jou de opgedane kennis te delen. Ben je zelf aan het stoeien en zoek je tips? Schroom vooral niet te vragen. Ben je een doorgewinterde fotograaf op dit gebied en heb je tips? Dan hoor ik deze ook graag hieronder. (Geen tips voor digitale afwerking voor in de computer graag! Het doel is de camera in al zijn glorie voor het beeld zo veel mogelijk te gebruiken. Behalve mijn eigen ‘jus’ voor verscherping, kleurcorrectie en dergelijke zal ik geen software gebruiken om de beelden voor elkaar te krijgen!).

Bovendien heeft de Canon 5D IV een aantal opties als je voor deze manier van fotograferen kiest. Een uitdaging om eens verder in te duiken dus! Bovendien helpt dit mijn andere favoriete manier van fotograferen (Schilderen met licht) ook weer vooruit. Reuze benieuwd dus wat 2018 aan kennis gaat brengen.

De beste wensen voor 2018 en laat vooral weten wat jou goede fotografie voornemen voor 2018 is!

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *