Creatieve thema fotoworkshops

Creatieve thema fotografie

Bent u op zoek naar een creatieve thema fotoworkshop of cursus? Of u nu een spiegelreflex, compact camera of de camera in uw telefoon gebruikt. Hier vind u een creatieve fotoworkshop die bij u past.

Per thema

Of het nu gaat om de techniek van de camera of om projectfotografie. Creativiteit kun je altijd kwijt in fotografie. Kun je inmiddels denken binnen de box? Dan is het mogelijk binnen deze fotoworkshops je hart op te halen. De workshops zijn per thema opgebouwd. Bij elk thema behandelen we onderdelen binnen de box (je camera), maar je leert ook buiten de box denken.

Kortom volg een foto-cursus of -workshop en beleef meer plezier met fotograferen!

Persoonlijke begeleiding

Er wordt gewerkt in kleine groepjes, zo is er voldoende ruimte voor persoonlijke begeleiding. Je kunt in alle rust een onderwerp per keer kiezen waar je creativiteit in kwijt kunt. De lessen zijn opgebouwd uit een deel theorie en praktijk. Door de opbouw van de workshops is het voor zowel beginnend als gevorderde fotografen een goede manier om de creativiteit te ontdekken.

Het maken van een foto bestaat uit 3 dingen.
1. Techniek
2. Creativiteit
3. Plezier

Bij zowel de cursussen als workshops wordt zo veel mogelijk met deze ingrediënten rekening gehouden. U vindt de locatie van de cursus bij de informatie voor aanmelding.

De lessen in de studio van fotografe Petra Muilenburg zijn aan de Brahmsstraat 123, in Capelle aan den IJssel – wijk ‘s Gravenland. De studio is bereikbaar met eigen en openbaar vervoer. Door de ligging in de woonwijk is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

De inhoud en prijzen van de fotocursussen vind u in de tabbladen rechts, verdeeld per cursus. Meer informatie over de workshops en algemene fotocursussen vind u via het hoofdmenu of klik hier op de link: workshops fotografie of specialistische cursussen.

Een overzicht met geplande data vind u in de agenda:

Wilt u meer weten over het digitaal afwerken van uw fotobestanden? Kijk dan zeker bij het aanbod van onze cursus Photoshop Elements – basis en vervolg. Ook hier gaan techniek, creativiteit en plezier hand in hand. Net als bij de fotocursus leert u de technische mogelijkheden aan de hand van het gereedschap binnen het programma Photoshop Elements. Uiteraard ligt de nadruk op het verbeteren van uw foto’s. Maar ook de creatieve mogelijkheden door gebruik van lagen en maskers worden belicht.

Heeft u behoefte aan persoonlijke begeleiding? Maak dan gebruik van de mogelijkheid voor priveles, middels het strippenkaart systeem. Elke strip vertegenwoordigt een uur les. De lessen worden in overleg ingepland en biedt u dus de flexibiliteit om de uren naar uw eigen agenda in te vullen. Zie het tabblad priveles voor een overzicht van de prijzen.

Bent u met een groep enthousiaste fotografen? Het is ook mogelijk een persoonlijk programma te maken voor uw groep. In het verleden zijn diverse groepen u al voorgegaan. Denk aan het gebruik van een camera binnen een afdeling voor het vastleggen van bedrijfs-feesten of -activiteiten. Een fotoclub met een speciaal thema zoals abstracte fotografie. Vul uw bericht, verzoek of vraag in op het contactformulier  en er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen voor een op maat gemaakte offerte.

Bekijk ook het blog voor interessante artikelen over fotografie en digitale afwerking. Abonneer u op ‘Bulb’ en ontvang maandelijks een handig overzicht met de verschenen artikelen. Als u nu inschrijft ontvangt u bovendien een pdf met het artikel: ‘Scherpstellen – alles in focus?’

   Zwart/wit 

Zwart/wit fotografie in het digitale tijdperk is nog steeds ‘hot’. Zowel camera’s als software hebben instellingen om de gemaakte beelden om te zetten in deze tijdloze weergave van beeld. Hoe je kijkt als maker is echter net zo belangrijk! Tijdens deze workshop ga je aan de slag met alledaagse beelden en leer je kijken in de zwart/wit modus. Fotograferen is een “werk”woord, we zullen dus naast de theorie ook in de praktijk aan de slag gaan. Zowel in de ochtend als de middag zullen we eerst een deel theorie bespreken om daarna in de omgeving te gaan fotograferen.

Wat leer je?

Kijken naar je omgeving en dit voor het maken van de foto om te zetten in zwart/wit (grijstonen). Kijken naar licht, compositie, vormen en structuren en hoe je dit kunt benutten om je opnames sterker te maken. (Digitale afwerking valt niet onder deze workshop!)

Wat heb je nodig?

Een camera die in RAW kan fotograferen en waarbij je zwart/wit of monochroom kunt instellen. Twijfel je aan de mogelijkheden van je camera, stuur dan een bericht naar het mailadres info @ pm-fotografie.nl (verwijder de spaties indien je kopieert!). Je ontvangt dan bericht over de mogelijkheden van je camera met bevestiging van inschrijving.

Wanneer wordt de workshop gehouden?

Geen cursussen of workshops

Op het inschrijfformulier kun je de gewenste datum aangeven.

Aanvangstijd en duur

De workshops zijn op zaterdagen en starten om 10.00 uur en duren tot 16.00 uur. Voor koffie, thee en lunch wordt ter plaatse gezorgd. 
De cursussen zijn op vrijdagavond & zaterdagen. De zaterdagen zijn we op locatie

Wat kost het?

Deelname voor deze 1-daagse workshop bedraagt € 125,00. Dit is inclusief koffie, thee en lunch
Deelname voor de cursus van 4 dagdelen bedraagt € 275,00.

Waar wordt de workshop gehouden?

Bij aanmelding staat de locatie van de workshop en cursus vermeldt.

Waar kan ik me inschrijven?

Vul het inschrijfformulier in, geef de gewenste datum op en je ontvangt zo snel mogelijk bericht.

Tot slot:

In verband met een goed eindresultaat voor alle deelnemers worden de groepen klein gehouden. Het minimale aantal deelnemers voor de workshops is 6 en maximale 10. Het minimum aantal deelnemers voor de cursus is 3 en maximaal 6.

De beschikbare data vindt u op het inschrijfformulier.

Na inschrijving worden deelnemers per mail op de hoogte gehouden van doorgang van de workshop.

  Schilderen met licht 

De workshop Schilderen met licht bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk circa 2 uur. We gaan aan de slag met licht dat we op eigen wijze vastleggen in de camera.

Schilderen met licht is een techniek die gebruik maakt van een lange openingstijd van de sluiter. Tijdens de duur van de opening gebruiken we diverse lichtbronnen om het beeld op te bouwen.

Schilderen met licht gebeurt in een donkere ruimte. Vergelijk het met de oude donkere kamer. In plaats van een afdruk op papier via een negatief gebruiken we de digitale camera als medium om het beeld vast te leggen.

Tijdens de eerste bijeenkomst gaan we in op de techniek van de camera en het licht. Elke bijeenkomst verlaat je met eigen ‘kunstwerken’ in je camera. Er zijn verschillende lichtbronnen die kunnen worden gebruikt. Ook zijn er verschillende benaderingen om beeld te maken.

De bijeenkomsten zijn gericht op doen en plezier! Elke bijeenkomst werken we een project uit. Soms individueel en soms in groepjes. Na elke bijeenkomst heb je dus een eigen inbreng kunnen vastleggen.

Wat leer je?

De belangrijkste instellingen van de camera voor het beste eindresultaat.

Welke lichtbron geeft welk effect?
Gebruik van je camera om creatieve en abstracte beelden vast te leggen.

Wat heb je nodig?

Materiaal

 • een statief
 • een camera met lang in te stellen sluitertijden en zelfontspanner
  (dit kan dus zowel een compact als spiegelreflex camera zijn)
 • Optioneel een afstandsbediening

Kennis

 • Deelnemers dienen zelfstandig de camera te kunnen instellen
 • Basale kennis van gebruik van sluitertijd en werking van de manuele stand is een pré

De workshop is voor de volgende data gepland:

 • 27 okt 2018
 • Deze workshop kan ook los geboekt worden voor een feestje of club.


  Klik op de gewenste datum om u aan te melden

  Indien door omstandigheden de avond niet kan doorgaan zal de workshop een week worden verplaatst. Deelnemers worden per mail op de hoogte gehouden van eventuele verplaatsing van datum en / of tijd.

     Macrofotografie 

  Macrofotografie, het kleine van dichtbij. Een introductiecursus voor liefhebbers van dichtbij fotografie. Tijdens deze cursus staan we stil bij het gebruik van voorzetlenzen, tussenringen en macro objectieven. Je leert kijken en denken binnen onze wondere wereld van dichtbij. Fotograferen is een “werk”woord, we zullen dus naast de theorie ook in de praktijk aan de slag gaan. De cursus bestaat uit 4 lessen, waar we telkens een onderdeel zullen behandelen.

  Wat leer je?

  Welke technieken er beschikbaar zijn om je onderwerp dichterbij te halen;
  Welke materialen je kunt gebruiken ter ondersteuning van de ultieme macrofoto;
  Waar je als fotograaf op moet letten als het gaat om licht en macrofotografie;
  Hoe je een abstracte foto kunt maken binnenshuis;

  Wat heb je nodig?

  Camera
  Statief
  Tijd & geduld

  Twijfel je aan de mogelijkheden van je camera, stuur dan een bericht naar het mailadres info @ pm-fotografie.nl (verwijder de spaties indien je kopieert!). Je ontvangt dan bericht over de mogelijkheden van je camera met bevestiging van inschrijving.

  Wanneer wordt de cursus gehouden?

  Geen cursussen of workshops


  Klik op de gewenste datum om u aan te melden

  Indien door omstandigheden de cursus niet kan doorgaan zal deze worden verplaatst. Deelnemers worden per mail op de hoogte gehouden van eventuele verplaatsing van datum en / of tijd.

  Aanvangstijd en duur

  De cursus duurt 4 dagdelen. Kijk voor het complete overzicht van data op de link van uw keuze bij `Wanneer wordt de cursus gehouden`.

  De cursussen zijn op vrijdagavond & zaterdagen. De zaterdagen zijn we op locatie

  Wat kost het?

  Deelname voor de cursus van 4 dagdelen bedraagt € 275,00.

  Waar wordt de workshop gehouden?

  Bij aanmelding staat de locatie van de cursus vermeldt.

  Tot slot:

  In verband met een goed eindresultaat voor alle deelnemers worden de groepen klein gehouden. Het minimum aantal deelnemers voor de cursus is 3 en maximaal 6.

    4 seizoenen – Arboretum Trompenburg 

  De workshop 4 seizoenen – Arboretum Trompenburg bestaat uit 6 bijeenkomsten van elk circa 2 uur.

  Lekker de natuur in met uw camera. Mooie foto’s maken, maar dan? Wilt u meer uit uw camera en foto’s halen? Dan is dit een perfecte workshop voor u.

  De nadruk in deze cursus ligt op het maken van het beeld. Uw beeld, uw verhaal, uw manier om te laten zien wat een jaar natuur met u doet.

  U heeft geen vergevorderde kennis nodig van de technische kant van een camera. Deelnemen kan met een spiegelreflex camera, maar ook met een compact camera, telefoon of tablet (uiteraard wel voorzien van camera).

  De eerste bijeenkomst gaan we in op wat conceptuele fotografie inhoud. We maken een plan waar we een jaar lang aan gaan werken. Hierbij werken we op locatie in Arboretum Trompenburg om contact te hebben met de omgeving waarin we een jaar lang met de camera op pad gaan.

  Alle bijeenkomsten duren circa 2 uur. In elk seizoen wordt een bijeenkomst gepland. Met de camera verkennen we de natuur van Arboretum Trompenburg. U wordt bijgestaan door vakfotograaf Petra Muilenburg, die u bij elk seizoen voorziet van tips.

  Wat leert u?

  Wat houdt conceptuele fotografie in?
  Hoe werkt u een fotoproject uit?
  Bewust kijken naar uw omgeving en de natuur.
  Gebruik van de camera om op creatieve wijze uw beeld van een jaar natuur vast te leggen.

  Wat heeft u nodig?

  Materiaal

  • een statief
  • een camera met lang in te stellen sluitertijden en zelfontspanner
   (dit kan dus zowel een compact als spiegelreflex camera zijn)
  • Optioneel een afstandsbediening

  Kennis

  • Deelnemers dienen zelfstandig de camera te kunnen instellen
  • Basale kennis van gebruik van je camera

  Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 10

  Kosten: € 295,00 (excl. toegang Arboretum Trompenburg *)

  * Voor het project adviseren wij een abonnement op Arboretum Trompenburg of een Rotterdampas, dan wel museumkaart

  De workshop is voor de volgende data gepland:

  Geen cursussen of workshops


  Klik op de gewenste datum om u aan te melden

  Indien door omstandigheden de avond niet kan doorgaan zal de workshop een week worden verplaatst. Deelnemers worden per mail op de hoogte gehouden van eventuele verplaatsing van datum en / of tijd.

   

  Schrijf in voor
  e-zine BULB

   

  Deel dit artikel